הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו

אל תפסידו עידכונים

הורדת ושיתוף קבצים בגרמניה, זה עלול לעלות ביוקר

הגרמנים ידועים כקפדנים ואוהבי חוקים ואחד הנושאים בהם מחמרים מאוד בגרמניה בשונה מישראל ורוב המדינות בעולם הוא הורדה ושיתוף של קבצים באינטרנט.
הרבה ישראלים וזרים אחרים לא מודעים לענין ומורידים סרטים, סדרות, מוזיקה, ספרי
ם וכו׳ ונכנסים כתוצאה מכך למצבים מאוד לא נעימים.

פה אני מסביר מה מותר ומה אסור בנושא של הורדת ושיתוף קבצים, ומה לעשות אם כבר הסתבכתם בענין. אני לא נכנס פה לענין המוסרי של הפרת זכויות יוצרים בו כל אחד צריך להחליט בעצמו איך להתנהל, במאמר הזה אני רוצה בעיקר לעזור לאנשים להיות מודעים למצב ולחסוך להם עוגמת נפש.

יש בגרמניה חברות פרטיות שמעסיקות אנשי אינטרנט ועורכי דין שכל המטרה שלהם היא לתפוס אנשים שמורידים קבצים בצורה לא חוקית ולשלוח להם דרישות לתשלום בדואר. אלו לא קנסות מגוף רשמי בגרמניה אלא מכתבי איום מאותן חברות שאם לא ישולם להן הסכום אותו הם תובעים, הם יגישו תביעה אזרחית. 
הסכומים אותם הם תובעים יכולים לנוע בין 500 ל-2000 יורו להורדה עבור כל קובץ בודד ואם הורדתם קבצים רבים פשוט תכפילו את הסכום… כן זה יכול להיות מאוד מאוד לא נעים…
אני מכיר מקרה שתביעה לתשלום הגיעה לעשרות אלפי יורו.
אתם יכולים לראות כאן דוגמא למכתב שמישהו קיבל מחברה כזו עם תביעה לקנס של 915 יורו על הורדה לא חוקית של הסרט  Deadpool. בתביעה מצויינים הפרטים המדויקים של הקובץ שהורד ומי שהוריד אותו (IP).
עוד בתביעה לתשלום מצוינת החברה בעלת זכויות היוצרים לסרט בגרמניה שלכאורה מהווה חלק בתביעה.

מה לעשות אם קיבלתם כזה מכתב:
מאחר שזה לא קנס מגוף רשמי ניתן לנהל משא ומתן עם החברה שתובעת את התשלום. רבים לוקחים עורך דין ששולח בחזרה מכתב עם בקשה להפחתת הקנס ולרוב החברה מוכנה להגיע לפשרה או אפילו לבטל את הקנס במידה וזו ה״מעידה״ הראשונה. כדאי להוסיף שכזרים לא הייתם מודעים לחוק בגרמניה.
עבור מכתב כזה עורך יכול לחייב בסביבות ה-200 יורו כך שזה גם לא זול.
יש גם מקרים שאנשים שולחים בעצמם תגובה כזו לחברה התובעת ואפילו מתקשרים אליה ופעמים רבות זה גם מאפשר להגיע לפשרה כולל מקרים שהם מוכנים לבטל את התביעה לגמרי.

אסטרטגיות יותר נועזות להתמודד עם הענין:

יש אנשים שמדווחים שהם הנחו את עורך הדין להתכתב עם אותן חברות הלוך וחזור בבקשה לפשרה אבל לא להסכים לכלום מתוך כוונה להתיש את הצד השני ובסוף זה עבד.
אחרים מדווחים שהם התעלמו לגמרי מהפנייה ובזה זה נגמר. צריך להבין שהחברות האלו שולחות אלפי מכתבי איום ובשבילן זו הכנסה מעולה תמורת השקעה נמוכה כשאנשים פשוט משלמים ישר, אבל הגעה לבית משפט כרוכה בזמן, טרחה, הוצאות וחוסר ודאות ויכול להיות שלפעמים פשוט לא שווה לטרוח.

בחור ישראלי בשם יריב סיפר באחת מקבוצות הישראלים איך הוא התמודד עם הענין ע״י מכתב תגובה שהוא שלח לחברת עורכי הדין. במכתב זה מנוסחת הטענה שאין בסמכות המשרד לתבוע פיצוי עבור העברה המדוברת. (תודה יריב!)
לדבריו יש לשלוח את המכתב הזה כתגובה למכתב האיום בדואר רשום ואז עליהם להביא צו של בית משפט בשביל להביא את ה-״נאשם״ למשפט.
הוא סיפר שהוא שלח את המכתב הזה ולא קיבל שום תגובה יותר גם לאחר שנתים מהמקרה שזה אמור להיות זמן ההתישנות לעברה מסוג זה, כך שנראה שזה עבד לו ובלי להוציא שקל (או יורו 🙂 ).
מי שרוצה יכול לקחת את המכתב הזה ולהתאים אותו למקרה שלו ובכך לחסוך הרבה כסף בהנחה שזה יעבוד.
אם אתם לוקחים השראה מהמכתב הזה, שימו לב באלו פרטים אתם משתמשים ובאלו לא, כך שלא תכניסו את עצמכם בטעות לצרה מסוג אחר. כדאי לכם גם לעבור על הניסוח עם חבר גרמני.

במקרה אחר בחורה ישראלית סיפרה שחברתה הגרמניה הגיעה לבית משפט לדיון בתביעה כזו ושהם הגיעו איתה לפשרה, מיותר מאלף יורו הסכום הוקטן לשמונה מאות יורו בלבד.

סוגי הורדה ושיתוף קבצים ומידת הסיכון:
1. טורנטים (Torrents): זו שיטה לשיתוף קבצים בה כל משתמש גם מוריד וגם מעלה קבצים עבור משתמשים אחרים בו זמנית.
יש גם שרותים כדוגמת קודי או פופקורן טיים המבוססים גם הם על טורנטים. כפי שמוסבר בהמשך זו שיטת הורדת הקבצים הכי ״מסוכנת״ בגרמניה וצריך פשוט להימנע ממנה.

2. צפייה ישירה בתכנים באתרים כדוגמת סדרות נחשבת ללא חוקית בגרמניה אבל אין דרך חוקית לאכוף אותה ולהגיע להרשעות כיוון שאיתור מקרים כאלו כרוך בחדירה לפרטיות המשתמשים.
הרבה ישראלים משמשים באתרי צפייה ישירה ובאמת עוד לא שמעתי על מקרים שמישהו הסתבך עם זה.

3. הורדה ישירה של קבצים מאתרי ענן כמו דרופבוקס, גוגל דרייב או מדיה פייר של קבצים שמצאתם באינטרנט או שחברים שלחו לכם נחשבת גם היא ללא חוקית אבל גם אותה אין דרך לאכוף מאותן סיבות של סעיף #2.

איך תופסים מורידי קבצים לא חוקיים
השיטה בה תופסים לרוב את משתפי קבצים כאמור היא שימוש בטורנטים. ברגע שמישהו מוריד קובץ הוא גם מעלה אותו בו זמנית עבור גולשים אחרים ובכך הוא הופך להיות חשוף לגילוי.
החברה התובעת יכולה להציג הוכחה שהיא הורידה ממחשב המשתמש קובץ המוגן בזכויות יוצרים.
יש כאלו שמשתמשים בשרותי VPN שמאפשר להם לגלוש בצורה אנונימית אבל גם בכדי לעשות את זה בצורה יעילה יש צורך בידע טכני כלשהו.


איך להיות בצד הבטוח?
פשוט לא להוריד קבצים לא חוקיים מכל סוג שהוא, זאת השיטה שאני בחרתי. יש בגרמניה שרותי סטרימינג טובים כמו נטפליקס ואמזון פריים לסדרות וסרטים וספוטיפי למוזיקה.
מנוי חודשי לאתרים מסוג זה עולה בסביבות עשרה יורו לחודש ואפילו פחות ואז יש גישה לכמות אדירה של תוכן באיכות גבוהה, כתוביות, דיבוב וכו׳. בקיצור חיים נוחים בלי לחפש קבצים, כתוביות, להתעסק בהעברות ממכשיר למכשיר וכו׳. לי היה בעבר מנוי לנטפליקס ועכשיו יש לי מנוי לאמזון פריים וספוטיפי ואני מרוצה מהשרותים האלו.

אתם מוזמנים לכתוב בתגובות אם יש לכם מה להוסיף, או אם אתם מכירים מקרים לא נעימים כאלו שקרו לכם או לחברים.
אם יש לכם חברים שגרים או מבקרים בגרמניה תשלחו להם את זה, זה יכול לחסוך להם הרבה אי נעימות…

אסף אידן

View all posts