וירוס הקורונה נכנס לחיינו בסערה ואין לדעת מתי ייצא מהם. ההנחיות הן להישאר בבית כמה שיותר. הרבה חנויות נסגרו ותרבות הפנאי למעשה נעצרה לחלוטין. מסעדות נסגרו או עברו למשלוחים או טייק אוואי בלבד, ויש הרבה יותר זמן פנוי בבית. אפשר לנצל אותו כדי ללמוד לבשל מנות מסורתיות מהמטבח הגרמני, במיוחד כשעכשיו הן פחות זמינות לנו במסעדות. הנה כמה רעיונות למנות לפי האזור שממנו הגיעו וגם מתכונים.
ברלין – קאריוורסט Currywurst
נקניקיה מטוגנת, פרוסה לחתיכות שמנמנות, מוטבעת ברוטב קטשופ-קארי ומוגשת לצד צ׳יפס או לחמניה. מנת הדגל של העיר ברלין (לצד הדונר הטורקי). הקאריוורסט היא כנראה הייצוג הקולינרי החזק ביותר של העיר, שכן זו עיר של אוכל עולם, יותר מאשר אוכל גרמני קלאסי. אבל הקאריוורסט הומצאה ממש בברלין, ונמכרות 70 מליון מנות ממנה בשנה! ולא, זו לא רק מנת חלקם של התיירים, כ-80% מהגרמנים מצהירים שקאריוורסט היא מרכיב עיקרי בתזונה שלהם.
רוצים לנסות להכין קאריוורסט בבית? הנה מתכון.
קלן – רייבקוכן עם רסק תפוחים Reibekuchen mit Apfelmus
רייבקוכן הן בעצם לביבות תפוחי אדמה המוגשות עם סוכר ורסק תפוחים. בשאר גרמניה הן נקראות קרטופלפופרז (Kartoffelpuffer) והן בד״כ מוגשות כתוספת מלוחה לארוחה (לצד מנה בשרית למשל). בשווקי חג המולד, ניתן למצוא את הלביבות הללו בתצורתם המתוקה כמו בקלן. מדובר בלביבות תפוחי אדמה רגילות, ממש כמו בחנוכה, שמורכבות מתפוחי אדמה מגוררים, קמח, ביצה, מלח ובצל קצוץ (!), ומוגשות כמנה מתוקה – עם אבקת סוכר מעל וכף של רסק תפוחים.
סקרנים? נסו את המתכון הזה.
דרזדן – שטולן Stollen
נמשיך לעוד מנה שניתן למצוא בשווקי חג המולד – השטולן. את השטולן ניתן להשיג ברחבי גרמניה, אך הוא נאפה לראשונה בדרזדן בשנת 1474. ישנן כל מיני וריאציות לשטולן, אבל בד״כ מכניסים ללחם דמוי העוגה הזה, קליפות הדרים מסוכרים, שקדים, תבלינים, ולעיתים גם מילוי של מרציפן. לאחר האפייה, מורחים על הלחם חמאה מומסת ומגלגלים אותו באבקת סוכר, מה שמקנה לו את המראה הייחודי שלו. זה גם שומר עליו טרי לאורך יותר זמן. אם אתם ממש בעניין, בכל שנה נערך בדרזדן פסטיבל השטולן, וגולת הכותרת של הפסטיבל הוא מצעד שבו מוצג שטולן עצום במשקל של שלושה-ארבעה טון. לאחר שמוליכים את השטולן ברחבי העיר, הוא נפרס באמצעות סכין של 1.6 מטרים ומחולק לקהל. חוויה!
כדי להכין שטולן, נסו את המתכון הזה.
דיסלדורף – האלבה האן Halver Hahn
התרגום המילולי של המנה הזו הוא ״חצי עוף״, אבל אין שום קשר בינה לבין עוף. מדובר במנה שמכילה חצי לחמניית שיפון עם חמאה ופרוסת גבינה. לפעמים היא מוגשת גם עם חרדל, בצל קצוץ וחמוצים. בדיסלדורף, המנה מוגשת באופן מסורתי לצד Altbier.
די פשוט להכין אותה אם קונים את לחמניות השיפון, אבל אפשר גם לנסות להכין אותן לבד פה.
פרנקפורט – גרונה זוסה Grüne Soße
מנת הגרונה זוסה, או רוטב ירוק, היתה המנה האהובה על גתה, כך אומרים! מדובר בתוספת שלרוב מגיעה לצד דג, אספרגוס או בקר צלוי. המנה היא בעצם תערובת של שמנת חמוצה, שמן, חומץ, וחרדל עם שבעה עשבי תיבול. היא בד״כ מוגשת קרה עם תפוחי אדמה מבושלים וביצה קשה. בפרנקפוקט תוכלו למצוא את הפרנקפורטר שניצל – מנת שניצל שלצדו מוגש גם הגרונה זוסה.
והנה גם מתכון.
המבורג – לבזקאוס Labskaus
המנה נוצרה במאה ה-16 על ידי מלחים שרצו לשמר את קצבת הבשר המשומר שלהם לאורך זמן. מאז, היא הפכה להיות מנה מסורתית שמוגשת במסעדות ברחבי המבורג. לבזקאוס היא בעצם בשר מומלח מבושל שמועכים ביחד עם בצל, תפוחי אדמה מבושלים, סלק משומר ומלפפונים חמוצים (ונוזל החמוצים). מעל מגישים ביצת עין, בצד, הרינג כבוש ומלפפונים חמוצים לקישוט. זו לא המנה שהכי מתאימה לאינסטגרם, אבל אומרים שהיא ממש טעימה!
רוצים לנסות? הנה מתכון
מינכן – פרינצריגנטנטורטה Prinzregententorte
עוגת פרינצריגנט היא היהלום שבכתר של מסורת ה״קפה ועוגה״ במינכן. העוגה הומצאה בשנת 1886 עבור לואיטפולד, הנסיך העוצר של בוואריה. מדובר בעוגה בעלת שבע שכבות של עוגת ספוג, ובניהם קרם חמאה שוקולד. מעל שכבת הספוג האחרונה, לעיתים מורחים שכבה של ריבת משמשים. מעל יוצקים רוטב שוקולד מריר. במקור, לעוגה היו שמונה שכבות של עוגת ספוג, והן היוו ייצוג לשמונת המחוזות של בוואריה דאז. לאחר מלחמת העולם השניה, אחד מהמחוזות נכלל תחת מדינה אחרת, ועל כן הורדה שכבה אחת בעוגה.
והנה מתכון לחובבי המתוק שבניכם.
שטוטגארט – מאולטאשן Maultaschen
רביולי בסגנון גרמני. ריבועי פסטה בגודל כף יד, במילוי בשר, תרד, בצל ופירורי לחם. מקור השם, כך טוענים, הוא בשילוב המילים בגרמנית ל״פה של חיה״ ול״חבילה״. ככל הנראה, הסיבה לבחירת השם נעוצה במראה של חבילות פסטה דאז. מאולטאשן הם מומחיות שוואבית (אזור דרום מערב גרמניה), והם פופולריים במיוחד בשטוטגארט. הכיסונים מוגשים במרק או מוקפצים בחמאה. האגדה מספרת שהמנה הומצאה על ידי נזיר שרצה לאכול בשר בהיחבא בתקופת התענית שלפני חג הפסחא, ובעצם הסתיר אותו בתוך הפסטה. מהסיבה הזו, השוואבים מכנים את המנה Herrgottbescheißerle (שאומר בצורה מילולית ״בוגדי אלוהים קטנים״).
הנה מתכון וידאו למאולטאשן שוואביים במרק.
דרום גרמניה – שפצלה Spätzle
בצקניות מאזור דרום גרמניה, במיוחד באזור באדן-וירטמברג. השם נגזר מהקטנה של המילה השוואבית Spatz, שמשמעותה אנקור. לכן המשמעות המילולית של המילה שפצלה היא אנקורים קטנים. זה מתייחס לצורה של הפסטה. המרכיבים של שפצלה הם קמח, ביצים ומלח. הטענה היא שמשתמשים בביצה אחת יותר ממספר המנות. לרוב השפצלה מוגש לצד מנות בשר עם רוטב עשיר. אפשר להכין אותה בלי תוספות, לבשל בגבינה או בשילוב עם כבד.
איך מכינים שפצלה? הנה ממש פה.
אילו מהמאכלים האלה ניסיתם? אילו אהבתם? ספרו בתגובות על עוד מנות שייחודיות לאזורים מסוימים בגרמניה.
מקור: https://www.iamexpat.de/lifestyle/german-food-cuisine-dishes/regional-speciality-dishes-germany